Velen onder ons krijgen onvoldoende vitamine D binnen via de voeding of komen niet voldoende in de zon.

Een mogelijk tekort vermijden door inname van een vitamine D-supplement kan de natuurlijke weerstand en het behoud van sterke botten en spieren helpen ondersteunen.

Hoeveel vitamine D neem je best in om een tekort te vermijden?

Vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van zes jaar:

Een dagelijkse inname van 10 microgram per dag (400 I.E.). Bij kinderen met een donker huidtype wordt 600 IE per dag aanbevolen.(1)

Voor tieners tot 18 jaar:

De Hoge Gezondheidsraad raadt een dagelijkse inname van 15 microgram aan (600 I.E.).(2)

Voor volwassenen:

Een dagelijkse inname van 10 microgram (400 I.E.) tot 20 microgram (800 I.E.).(3)

Een vitamine D-supplement innemen: is dat geen overbodige luxe?

Is de inname van een vitamine D-supplement een overbodige luxe?

Het merendeel van de Belgen kampt in de winter met een vitamine D-tekort. De oorzaken daarvan zijn het gebrek aan zonlicht, het feit dat de zon onvoldoende krachtig schijnt en de vele uren die we binnen doorbrengen. Er zijn ook heel wat Belgen, voornamelijk bepaalde risicogroepen, bij wie het vitamine D-tekort zich het hele jaar door manifesteert.

Om dat tekort snel aan te vullen kan je kiezen voor een supplement met een hogere dagelijkse hoeveelheid aan vitamine D zoals Fultium 2000.

Wanneer moet je een vitamine D-supplement innemen?

Uit onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen in België tussen oktober en maart met een vitamine D-tekort kampt. Om problemen met de botten en de spieren te vermijden en om een sterk immuunsysteem te behouden, is het belangrijk om een tekort te vermijden of weer aan te vullen.

Een vitamine D-tekort laat zich echter niet echt voelen. Zo denken mensen soms dat spierpijn een teken van een tekort aan vitamine D is. Dat is niet het geval. Net omdat een te laag vitamine D-gehalte in het bloed zich niet meteen uit in rechtstreekse symptomen, is het belangrijk om je bloedwaarden af en toe te laten controleren.

Blijken die onder de 50 nmol/l te liggen, dan wijst dat op een tekort aan vitamine D. In dat geval is het aangewezen om extra vitamine D in te nemen.

Een vitamine D-supplement is dus zeker tijdens de wintermaanden voor iedereen aangewezen. Verder zijn er bepaalde risicogroepen voor wie een vitamine D-supplement zelfs het hele jaar door aangewezen is.

Tot de risicogroepen behoren onder meer jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen, vrouwen na de menopauze, mensen met een donkere huidskleur of mensen die zich volledig bedekken of in de zomer veel tijd binnen doorbrengen.

Hoe kies je een kwalitatief supplement?

Vooraleer je overgaat tot het kopen van een vitamine D-supplement, is het toch belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de keuze ervan.

Uiteraard kan je voor advies ook terecht bij je arts of apotheker. Met volgende zaken in het achterhoofd, kan je kiezen voor een kwalitatief supplement:

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Zoals hierboven duidelijk werd is een vitamine D-supplement zeker in de wintermaanden geen overbodige luxe. Het is cruciaal om te kiezen voor een dagelijks supplement op oliebasis met de juiste dosering, dat vitamine D3 bevat.

Een supplement dat aan al deze voorwaarden voldoet, is FULTIUM. Het is verkrijgbaar in suikervrije gummy's voor kinderen vanaf 3 jaar en kleine, blauwe capsules voor jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar. Voor tekorten snel aan te vullen is er Fultium 2000.

Loop je een risico op een overdosis aan vitamine D wanneer je er extra inneemt?

Loop je een risico op een overdosis aan vitamine D wanneer je er extra inneemt?

Sowieso is het belangrijk om steeds met eender welk supplement bedachtzaam om te springen. Je loopt echter weinig risico op een vitamine D-overdosis wanneer je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Doe je dat niet, dan kunnen er door het teveel aan vitamine D bijwerkingen optreden zoals een te hoge calciumspiegel, hartritmestoornissen, verwardheid, verminderde eetlust, misselijkheid, nierstenen, …

Bij een normale inname is er echter heel weinig risico op deze bijwerkingen. Vraag bij twijfel zeker raad aan je arts of apotheker.

Bronnen (1) (2) (3) : Hoge gezondheidsraad - Advies 9285 - Voedingsaanbevelingen voor België – 2016